samenvatting

1. maak het gezicht grondig schoon
Was de huid met glycerine-zeep. lees meer

2. maak de huid goed nat
Huid natmaken met washand en warm water. lees meer

3. gebruik scheerschuim
Schuim dun aanbrengen (bus rechtop houden!) en inmasseren. lees meer

4. gebruik een scherp mesje
Vervang moderne meer­voudige mesjes na 10 scheer­beurten.
Gesneden? Aluin stopt de bloeding. lees meer

5. gebruik twee handen
Met de ene hand de huid strak­trekken, met de andere scheren. lees meer

6. spoel het mesje tijdens het scheren
Spoel het mes onder de kraan met warm water. lees meer

7. scheer tweemaal
Eerste keer met de groei­richting mee­scheren; tweede keer (opnieuw schuim aanbrengen) tegen de groei­richting in. lees meer

8. spoel het gezicht af
Eerst met lauw water, daarna met koud water afspoelen. Dan droog­deppen; niet wrijven. lees meer

9. kalmeer de huid
Een aftershaveproduct zonder alcohol droogt de huid niet uit. lees meer

10. scheer niet te vaak
Scheer niet dagelijks; geef de huid af en toe rust! lees meer







Scheer je bij voorkeur 's ochtends: de huid is dan meer ontspannen en het mesje zal er soepeler overheen glijden. Laat je huid wel eerst even 'wakker worden', zodat hij wat minder opgezwollen is van de nacht. Het beste moment is direct na de ochtend­douche, omdat zeep, stoom en warm water de huid en haartjes zachter maakt. Let op: bij droogscheren met elektrisch scheer­apparaat niet vooraf douchen, omdat voor deze methode de baard na het douchen juist te week is.

Was je huid goed voordat je aan je scheer­beurt begint, zeker als je niet vooraf doucht. Gebruik bij voorkeur glycerine-zeep: deze is hiervoor het meest geschikt. Even inzepen met warm water en daarna afspoelen, zo worden je huid en haartjes goed voorbereid op het echte werk.

Om je huid intensief te reinigen, gebruik je het best af en toe een face scrub. De scrub verwijdert dode huidcellen en voorkomt ingegroeide haren, die voor ontstekingen en littekens kunnen zorgen. Geef de huid na de face scrub wat rust... dus niet meteen scheren na het scrubben.

Tip: omdat kauwen de bloeds­omloop bevordert, is het risico op wondjes kleiner als je voor het ontbijt scheert! Toch een wondje? Gebruik dan aluin (zie tip 4) om het bloeden snel te stoppen.






Dep een washand in warm tot heet water en houd het 30 seconden tegen je baardharen, bij een gevoelige huid doe je dit maximaal twee minuten, waardoor de haartjes en huid zachter worden. Boven­dien glijdt het mesje beter over een natte huid en is de kans op irritaties kleiner.

Heb je een erg zachte c.q. gevoelige huid? Dan kun je beter koud water gebruiken. Zo voorkom je dat je huid nog zachter wordt en verklein je de kans op irritatie en beschadiging.



Tip: je kunt een vochtig washandje of badstof (gasten)­doekje ook even in de magnetron verwarmen en dit tegen de huid aanhouden. Alsof je bij een authentieke kapper aan een scheerbeurt begint...

Gevoelige huid? Probeer eens te scheren met koud water. Een aantal mannen die dit deden, zeggen minder last te hebben van irritaties!




Gebruik een scheer­product, maar in het algemeen geldt: gebruik er niet te veel van. In veel algemeen verkrijg­bare producten zitten para­benen, sili­conen, minerale oliën en/of natrium­lauryl­sulfaat. Deze toevoe­gingen zorgen er o.a. voor dat het product langer houd­baar is en dat het goed op­schuimt. Echter, ze kunnen ook zorgen voor huid­irritatie. Er zijn ook producten op de markt met alleen natuur­lijke ingre­diënten, vaak verkrijgbaar in reform­huizen en natuur­voedings­winkels.

Het meest bekende scheer­product is scheer­schuim in een spuitbus. Spuit een bolletje scheer­schuim in de palm van je ene hand en breng het met de vinger­toppen van je andere hand aan op je gezicht. Verdeel het schuim goed door draaiende bewegingen te maken. Laat het vervolgens even inwerken: hoe langer het inwerkt, hoe zachter de huid wordt en des te makkelijker het scheren gaat.

Tip: houd de spuitbus rechtop tijdens het spuiten, zo ontsnapt er minder drijfgas en kun je de gehele inhoud van de bus gebruiken.





Scheergel bestaat in twee vormen: transparant en niet-transparant. De niet-transparante gel zit vaak in een spuitbus en bij gebruik schuimt deze op, waardoor het sterk lijkt op reguliere scheer­schuim. Transparante gel zit meestal in een tube en schuimt niet of amper; dat is erg handig als je je (stoppel)baard wil stylen.


De traditionele scheerzeep is een harde ronde zeep in een bakje of scheerkom. Dit product gebruik je met de scheer­kwast. Hoe? Bevochtig alleen de top van je scheer­kwast en beweeg de kwast heen en weer in het bakje, zodat de zeep opschuimt. Vervolgens de zeep met de kwast aanbrengen op de huid. Harde scheerzeep is overigens ook verkrijg­baar als staaf, zie beschrijving volgend scheer­product.

Na gebruik de kwast goed uitspoelen met warm water, uitschudden, droog­deppen en hangend in een houder (in een goed geventileerde ruimte) laten drogen. Zo kan het resterende vocht niet ophopen bij de aanzet van de haren, waardoor de kwast langer meegaat. Berg overigens een vochtige scheer­kwast nooit op in een toilettas.

Voor het eerste gebruik: maak de haren van de kwast schoon in lauwwarm water met een druppeltje afwas­middel of milde shampoo. Kwasten kunnen nl. in het begin een geur hebben, omdat ze gedesinfecteerd zijn. Weet ook dat een nieuwe kwast wel tot honderd haren kan verliezen... dat is dus geen reden tot paniek. Onderhoud van de scheer­kwast: af en toe extra reinigen door de kwast enkele minuten in een kommetje met lauw­warm water en een scheutje azijn te zetten. Vervolgens uitspoelen en wassen met water en een beetje shampoo.


Scheer­kwasten (ook wel scheerborstels genoemd) bestaan in alle soorten en maten, van 5 tot 500 euro! De prijs wordt vooral bepaald door de haarsoort die is gebruikt en het type handvat. Plastic hand­vatten zijn het goed­koopst en ivoren hand­vatten, die tegen­woordig uit oude biljart­ballen worden gedraaid, zijn het duurst. Gebruikte haar­soorten zijn kunst­haar, (Chinees) varkens­haar*, paarden­haar, kunst­das, zijdas, buik­das en zilver­spits (das). Laatstgenoemde is het zachtst en deze haren houden het best vocht vast, zodat de zeep beter op­schuimt.

* varkenshaar wordt soms aangeduid als berenhaar: een beer is nl. een mannelijk varken.




Let op: met een scheerkwast van echt dashaar (badger, baxer) nooit draaibewegingen maken, want dan kunnen de haren afbreken! De daskwast alleen heen en weer bewegen zoals een schilder; dit wordt ook wel 'klappen' genoemd.

Was een nieuwe scheerkwast in een beker lauw­warm water met een druppeltje shampoo of afwas­middel voor het eerste gebruik.


De scheerstick is een harde zeep in de vorm van een staaf, ongeveer 8 tot 12 cm lang, al dan niet in een houdertje. Dit product gebruik je ook met de scheer­kwast; dat kan op twee manieren. De eerste is dat je met de natte scheer­kwast diverse malen over de staaf strijkt om vervolgens de zeep met de kwast aan te brengen op je gezicht.
Bij de tweede manier bevochtig je de scheer­staaf en breng je de zeep direct op je gezicht aan door met de staaf draai­bewegingen te maken, waar­na je de zeep op je gezicht opschuimt met de kwast.


Scheer­crème bestaat in twee varianten. De eerste is de tradi­tio­nele scheer­crème, die lobbig c.q. zacht-stevig aanvoelt en doorgaans in een aluminium (soms plastic) tube zit. Het is de zachte variant van scheer­zeep met dezelfde rijk­schuimende eigen­schappen. Hoewel je deze crème goed met je handen kunt aanbrengen, gebruik je bij voorkeur ook hier de scheer­kwast, zodat de crème goed opschuimt en beter zijn werk kan doen!

De tweede variant scheer­crème heeft een andere textuur. Deze lijkt op een dikke vloeistof, vergelijk­baar met een balsem, en zit door­gaans in een pompje of plastic tube. Deze soort schuimt meestal minder op, waardoor het resultaat en dun laagje zeep is. Het is maar net waaraan je de voorkeur geeft.

Beide varianten scheer­crème worden onder dezelfde soortnaam verkocht, maar helaas kun je aan de buiten­kant niet altijd zien welke je hebt.


Gebruik slechts drie druppels scheer­olie en een beetje water en verdeel dit met beide handen op de huid. Goed inmasseren door draaiende bewegingen te maken. Breng tijdens het scheren alleen wat extra water aan om het scheer­resultaat te verbeteren, dus geen extra olie toevoegen. Scheerolie is niet alleen voordelig in gebruik, maar ook zeer geschikt bij een gevoelige huid.
Scheerolie kan ook in combinatie met een ander scheer­product gebruikt worden. Breng dan eerst de olie aan; daaroverheen het schuim, de gel of scheer­zeep.
Er is nog een andere toepassing: scheerolie kan ook gebruikt worden als een soort aftershave: na het scheren slechts één druppeltje inmasseren op het nog natte gezicht.

Let op: verwar scheerolie niet met baardolie. Baardolie wordt gebruikt om de (volle) baard te verzorgen. Het maakt de baardharen zacht en conditioneert de huid onder de baard.

En: er bestaan ook kleine flesjes olie om de scheer­koppen van een elektrisch scheer­apparaat te smeren. Deze flesjes worden soms ook verkocht als 'scheerolie', maar zijn dus ontwikkeld voor een ander doel dan het scheren van de baard.


Preshavelotion is bedoeld voor gebruik bij droog­scheren met een elektrisch scheer­apparaat. Het activeert de baardharen waardoor ze rechtop gaan staan. De lotion breng je voor het scheren op de droge huid aan en daarna masseer je deze met beide handen even in. Resultaat: een gladdere huid!

Let op: omdat je huid lichtjes opzet na het wassen, is het beter om je gezicht niet te wassen voordat je droogscheert. Zo verklein je de kans op huidirritatie.

Hoewel preshavelotion ontwikkeld is als scheer­product bij droog­scheren, gebruiken sommige mannen dit ook bij nat­scheren. Na gebruik van de lotion wordt scheer­schuim aangebracht. Scherende heren adviseert dit niet, vanwege de tegen­gestelde werking.


Scheertalkpoeder ("shave talc") is een product dat doorgaans ná het scheren wordt gebruikt om de huid te kalmeren, maar het wordt ook weleens toegepast bij droog­scheren met een elek­trisch apparaat. De talk vermindert nl. het vet- en vocht­gehalte van de huid, waardoor de haar­tjes beter worden afgesneden. Breng met een kwast een beetje talkpoeder aan op de droge huid.

Let op: er bestaat ook scheer­poeder dat bedoeld is om te ont­haren zonder mesje. Veel mannen zijn over­gevoelig voor dit product en krijgen naast een gladde huid ook een hals vol rode vlekken...


Een preshavecrème wordt als 'onderlaag' in combinatie met een ander scheer­product gebruikt. Masseer met beide handen (of een scheer­kwast) de crème goed in en breng hieroverheen scheer­zeep, scheer­schuim of -gel aan. Het resultaat is een gladdere huid en een unieke scheer­beleving! Het product kan overigens ook zelfstandig gebruikt worden.
Een bekend Italiaans scheermerk heeft een pre- en after­shave­crème, die dus óók geschikt is voor na het scheren: dun aanbrengen en met een paar druppels water uitsmeren.




In het algemeen geldt: bespaar niet op mesjes. Een bot mes kan de baard­haren uit het gezicht trekken (epileren) in plaats van afsnijden! Boven­dien kan door een bot mesje de huid beschadigen.



Als je je hebt gesneden, stelp je het bloed van een klein wondje snel met aluin: een dubbel­zout van kalium- en aluminium­sulfaat. Het heeft tevens een ont­smet­tende werking. Verkrijgbaar als blok, stick of op kleine stokjes. Gebruiks­aanwijzing: de aluin licht bevochtigen en tegen het wondje houden en het bloeden stopt meteen! Let op: aluin prikt sterk. Er bestaat ook een gel in een tubetje ("bloed­stop-gel"), die een dun filmlaagje over het wondje legt en deze prikt niet.


Welk scheermes het best bij je past, hangt voor­namelijk af van hoe­veel tijd je aan je scheer­beurt wilt besteden. Hier een opsomming van oud naar nieuw, wat ongeveer gelijk staat aan van meer tot minder scheer­tijd. Houd bij de aanschaf van een scheer­mes rekening met het hand­vat: met een wat zwaar­dere hand­greep heb je meer controle tijdens het scheren!


Volgens de echte kenners gaat er niets boven scheren met het klassieke open scheermes, dat ook door kappers wordt gebruikt. Het mes wordt uit de houder geklapt en wordt dus door niets meer beschermd... oppassen dus! Voor het tussen­tijds afstrijken van restjes scheer­zeep en haartjes, gebruik je het best een speciaal rubberen afstrijk­schoteltje.

Het scheerblad kan gemaakt zijn van verschillende soorten staal, o.a. van roestvrij staal (RVS) of carbon. Over het algemeen is carbon scherper; RVS is echter makkelijker in onderhoud, omdat het beter bestand is tegen water. Om verkleuring te voorkomen moet carbon direct na gebruik goed worden afgedroogd en af en toe worden ingesmeerd met een druppeltje olie om het vrij te houden van roest.

Het mes onder­houd je met een scheer­riem. Met de canvas­zijde kun je het scheer­mes richten, dat wil zeggen dat de braam op de snede mooi in dezelfde richting wordt gezet. Daarna polijst je het mes met de leder­zijde van de riem. Af en toe moet je het scheermes (laten) slijpen.

Scheren met het open scheermes vergt een stabiele hand en veel oefening. Het is aan te bevelen om voor deze methode ruim de tijd te nemen en veel te oefenen: bij voorbeeld op een ballon met scheer­schuim, zoals ook Turkse kappers in opleiding dat doen, of je volgt een scheer­cursus. Tegenwoordig zijn er overigens steeds meer kappers bij wie je je op de klassieke manier kunt laten scheren.


  
Een shavette lijkt sterk op een open scheermes, maar er is een belang­rijk verschil: het scheerblad is verwisselbaar. Je breekt een regulier Double Edge-mesje (zie onder) in tweeën en de helft past in de houder van de shavette. De "halve mesjes" zijn ook gebruiks­klaar te koop, zodat breken overbodig wordt.
Vaak scheren kappers met een shavette om vooral hygiënische redenen: voor iedere klant kan eenvoudig een nieuw mesjes gebruikt worden. Zelf scheren met een shavette vergt (net als bij het open mes) een stabiele hand en veel oefening!


  
Het ouderwetse krabbertje, ook wel veilig­heids­mes, safety razor of Double Edge (DE) razor genaamd, raakt weer in opkomst. Slechts met één (dubbel­zijdig) mesje kun je toch zeer glad scheren; boven­dien zijn de vervangbare mesjes stukken voor­deliger dan de moderne meer­voudige scheer­mesjes. Omdat het mes tussen twee metalen plaatjes geklemd zit, is de kans dat je je tijdens het scheren snijdt veel kleiner dan bij het open scheermes: vandaar de naam safety razor. Vervangen van het mesje gaat eenvoudig, maar voorzichitgheid is hierbij geboden. Draai het handvat van de houder af, klem een nieuw mesje tussen beide metalen plaatjes en draai het handvat er weer op. De latere versie van de safety razor heeft een handige vlinder­sluiting, ook TTO (Twist To Open) genoemd: je draait onderaan de handgreep en de houder klapt open, zodat je het mesje erin kunt leggen.
Om de haartjes goed richting het mes te sturen, heeft de safety razor aan de randen een kammetje. Deze kan open of gesloten zijn. Bij een gesloten kam is de kans op verwonding tijdens het scheren kleiner.
Gebruik: plaats het mesje schuin op de huid, onder een hoek van 30 graden, en laat vooral de zwaartekracht het werk doen. Dus geen of nauwelijks druk uitoefenen!
Een leuk weetje: vroeger bestond er ook een safety razor die kon trillen, vergelijk dat met de huidige handgrepen met een batterij. Het krabbertje trilde echter door een opdraaibare veer in de handgreep.


Tegenwoordig zijn de meest gebruikte scheer­mesjes de zogenaamde meer­voudige systeem-mesjes, waarbij twee tot zeven mesjes achter elkaar geplaatst zijn. Om de mesjes beter over de huid te laten glijden en dus de kans op snijwondjes te minimaliseren, wordt de scheer­kop meestal uitgevoerd met een glij­strip of mini-gel-reservoir. Ook worden soms voor de mesjes piep­kleine ijzer­draadjes (mini-tralies) geplaatst. Tevens heeft de scheerkop vaak een geribbelde rubberen strip die de huid strak­trekt, wat voor een gladder resultaat zorgt. Er zijn ook modellen met een batterij in de houder, waardoor de scheerkop gaat trillen en je nóg gladder kunt scheren...

In het algemeen geldt dat je de scheerkop (cartridge) van dit sys­teem na ongeveer 7 scheer­beurten (maximaal 10) moet vervangen. Dit hangt af van het merk en de kwaliteit, je baard­groei en haartype, het gebruikte scheer­product en het aantal bewegingen per scheer­beurt.
Wil je meer scheerbeurten met één scheerkop? Er zijn apparaatjes waar­mee je systeem-mesjes kunt reinigen en polijsten, zodat ze tot vijf keer langer meegaan. Maar je kunt ook een oud stukje spijker­stof gebruiken om je scheer­mesje te polijsten: na elke scheer­beurt beweeg je het mesje een paar keer over de spijker­stof heen en weer.

Wist je trouwens dat voor bepaalde doelgroepen (bij­voorbeeld voor de Arabische markt) speciale scheer­mesjes worden geproduceerd die veel scherper zijn? De reden hier­voor is dat mannen hier vaak een zwaardere baard­groei en/of stugger haar hebben. Maar let op: bij een lichte tot normale baard­groei kunnen deze mesjes juist bot aanvoelen!


De naam zegt het al: bij een wegwerp­mesje gooi je het hele scheer­apparaat weg als het mesje bot is, dus inclusief de hand­greep. Het is een misverstand dat alle wegwerp­mesjes slecht zijn, want tegen­woordig bestaan ze ook met een scheer­kop zoals die op een meer­voudig modern scheer­mesje. De minder goede wegwerp­mesjes zijn ook nog volop te koop en deze herken je vaak aan slechts één mesje in de houder en het ontbreken van een lubrastrip. Een waarschuwing voor deze goed­kope varianten is op zijn plaats, als je tenminste wilt voor­komen dat je je hele gezicht openhaalt...


Let op: er zijn ook wegwerp­mesjes die speciaal bedoeld zijn voor medicinaal gebruik, bijvoorbeeld voor het wegscheren van beenhaar voorafgaand aan een chirurgische ingreep. Deze zijn meestal blauw of groen. Het lijkt dus een koopje als je een doos met 100 wegwerp­mesjes van een goed merk kunt aanschaffen voor een relatief laag bedrag, maar de kans is groot dat het bij zo'n groot­verpakking om deze mesjes gaat. Met een mesje voor medicinaal gebruik kun je beter NIET de baard scheren...



Het elektrisch scheer­mesje wordt steeds populairder en is inmiddels niet meer weg te denken als scheer­attribuut. Je kunt ermee scheren, trimmen én bijwerken. Zelfs de langste haren van een volle baard worden moeiteloos afgeschoren! De mesjes zijn goed beschermd en staan wat minder dicht op de huid dan bij een regulier scheermesje, wat dit apparaat uitermate geschikt maakt voor de gevoelige huid. Het scheert dan misschien niet zo glad als een babyhuidje, maar je hebt minder last van irritatie en geen last meer van snijwondjes en inge­groeide baardharen...

Voor het beste resultaat zet je het scheerblad plat op de huid en maak je lange bewegingen, tegen de groei­richting van de haren in. Bij twee scheer­beurten per week, gaat het verwisselbare mesje tot 4 maanden mee. Het apparaat is water­bestendig, dus nat en droog te gebruiken.


Het elektrisch scheer­apparaat wordt door­gaans gebruikt om droog te scheren, dus zonder scheer­producten en water, maar vandaag de dag kun je met de meeste elek­trische shavers zowel droog- als natscheren.

Let op: omdat je huid lichtjes opzet na het wassen, is het beter om je gezicht niet te wassen voordat je droogscheert. Zo verklein je de kans op huidirritatie.

Het elek­trisch apparaat is uiter­mate geschikt als je weinig tijd hebt en boven­dien heb je hiermee geen last van snijwondjes. Er zijn twee soorten: met (meestal drie) roterende koppen of het folie-scheer­apparaat, dat vaste gebogen scheerbladen heeft. Afhankelijk van het merk apparaat, frequentie van gebruik en type baardgroei moet je voor het beste resultaat de scheerkop/mesjes na 18 tot 24 maanden vervangen.







Gebruik tijdens het scheren beide handen: de ene hand om de huid een beetje strak te trekken, de andere om te scheren. Maak rustige, zorgvuldige bewegingen en oefen geen druk uit op het mesje, laat dus het mesje het werk doen. Het scheer­mesje moet licht over de huid glijden, zowel met de haar­groei mee als tegen de haar­groei in.





Begin je scheerbeurt met de bakkebaarden, de wangen, de hals en de kaken. De haartjes op je kin en het snor­gedeelte zijn stugger: door deze als laatste te scheren, kan het scheer­product hier langer inwerken en is de kans op irritatie kleiner.




Tijdens het scheren moet het mesje regel­matig onder de kraan gespoeld worden, zodat het elke keer als het op de huid geplaatst wordt niet alleen goed nat, maar ook goed schoon is. Restjes van schuim en haartjes maken het scheren moeilijker en vergroten de kans op sneetjes en wondjes. Ook bij meervoudige mesjes geldt dat je deze steeds afspoelt onder de kraan om ze schoon te houden: dus niet tegen de rand van de wasbak slaan om de haartjes eruit te kloppen, omdat de mesjes dan kunnen beschadigen.



Tip: na de scheerbeurt spoel je je scheer­mesje grondig uit en schud je het water eraf, om het vervolgens in de houder te laten drogen. Niet afdeppen of afdrogen; zo voor­kom je dat het voor­tijdig bot wordt!




Scheer nooit over een pukkel: dit kan een infectie veroorzaken!

Bij een gevoelige huid is het trouwens handig een aluin-stick (ofwel bloed-stop-stick) bij de hand te hebben: deze stopt de bloeding van kleine wondjes meteen. Bovendien heeft aluin een ontsmettende werking, waardoor de kans op infectie kleiner is.




Voor het beste resultaat wordt twee keer scheren aanbevolen. De eerste keer met de groei­richting mee, de tweede keer (opnieuw inzepen) tegen de groei­richting in. Dit laatste wordt ook wel "uitscheren" genoemd. Om te bepalen in welke richting de baard­haren groeien, wrijf je met je hand over je gezicht en hals. Als je weer­stand voelt, ga je tegen de groei­richting in.

Let op: bij een zeer gevoelige huid kun je beter niet tegen de groei­richting in scheren: beperk je in dat geval dus tot één keer scheren in plaats van tweemaal!





De snorharen worden maar één keer geschoren, van boven naar beneden. Houd de huid daarbij strak door je bovenlip over je voor­tanden te trekken. Bovendien kun je zo de haartjes direct onder de neus ook beter scheren.






Om restjes schuim en haartjes te verwijderen, spoel je je gezicht goed af: eerst met lauw water, vervolgens met koud water. Het koude water sluit de poriën en dat geeft een fris tintelend gevoel. Daarna met een schone handdoek droog­deppen (niet wrijven).






Scheren blijft stress voor de huid, zelfs als je je elke dag scheert. Breng daarom na afloop een after­shave­product aan om hem te kalmeren c.q. verzorgen. Een gevoelige huid heeft bij irritatie verschijnselen van rode vlekken en/of droge plekken al dan niet in combinatie met een branderig gevoel (ook wel "scheerbrand" genaamd), daarom gebruik je in dat geval het best een product zonder alcohol, zoals crème of after­shave­balsem, om de huid te voeden en uitdroging te voorkomen. Een aantal merken heeft zelfs een speciale balsem in het assortiment tegen het branderige gevoel, te herkennen aan "razor burn" of "razor burn repair" in de naam.



Bij een extreem gevoelige huid kun je beter een product gebruiken met uitsluitend natuur­lijke ingre­diënten, dus zonder para­benen, zonder siliconen en/of zonder minerale oliën. Aftershave­producten van natuur­merken hebben deze schade­lijke toevoe­gingen niet en zijn meestal verkrijg­baar bij reform­huizen en natuur­voedings­winkels.

Een extreem gevoelige huid kun je overigens ook verzorgen met talkpoeder, zinkzalf of slechts één druppeltje scheerolie.




Geef je huid af en toe rust: scheer met mate, tenzij je behoort tot de cate­gorie 'uiterst bebaarde mannen'. Elke 2 tot 3 dagen is een goede leidraad, zo voorkom je huidirritaties en ingegroeide haren. Bovendien zal geen mens zich storen aan een baard van een dag...



Groeit je gezichtshaar echt heel snel en moet je op je werk toch elke dag weer netjes gladgeschoren zijn? Geef dan de huid in het weekend een of twee dagen rust.

Heb je toch vaak een geïrriteerde huid als je je ’s ochtends hebt geschoren? Dan kun je ook eens proberen om 's avonds te scheren. Dan kan de huid nl. tijdens de nacht herstellen. Als je dit een paar keer achter elkaar doet, zullen de rode bultjes wegtrekken en kun je daarna weer beginnen met scheren in de ochtend.





krullend haar of kroeshaar
Als je sterk krullend haar of kroeshaar hebt, scheer je dan niet te glad. Dan bestaat nl. het risico dat de haren naar binnen gaan groeien, wat kan leiden tot ontstekingen en littekens. Er zijn overigens speciale scheermesjes op de markt (bump fighter) voor dit type haar.

naar het zwembad of het strand
Als je naar zwembad of het strand gaat, scheer je dan niet op de dag zelf maar een dag eerder: chloor, zand en zout water irriteren nl. de pasgeschoren huid. Direct na het zonnebaden scheren is eveneens geen goed idee, want dit zorgt meestal ook voor een geïrriteerde huid.

in de winter
Bij lage temperaturen en koude wind droogt de huid sneller uit, daarom is het zeker in de winter van belang de huid na het scheren te verzorgen met een crème of after­shave­balsem. In ieder geval een product zonder alcohol, want anders droogt de huid alsnog uit.



update scheertips: december 2022     

illustraties: © Hilbrand Bos, Enschede NL     
integrale tekst: © scherendeheren.net     







samenvatting

1. maak het gezicht grondig schoon
Was de huid met glycerine-zeep. lees meer

2. maak de huid goed nat
Huid natmaken met washand en warm water. lees meer

3. gebruik scheerschuim
Schuim dun aanbrengen (bus rechtop houden!) en inmasseren. lees meer

4. gebruik een scherp mesje
Vervang moderne meer­voudige mesjes na 10 scheer­beurten.
Gesneden? Aluin stopt de bloeding. lees meer

5. gebruik twee handen
Met de ene hand de huid strak­trekken, met de andere scheren. lees meer

6. spoel het mesje tijdens het scheren
Spoel het mes onder de kraan met warm water. lees meer

7. scheer tweemaal
Eerste keer met de groei­richting mee­scheren; tweede keer (opnieuw schuim aanbrengen) tegen de groei­richting in. lees meer

8. spoel het gezicht af
Eerst met lauw water, daarna met koud water afspoelen. Dan droog­deppen; niet wrijven. lees meer

9. kalmeer de huid
Een aftershaveproduct zonder alcohol droogt de huid niet uit. lees meer

10. scheer niet te vaak
Scheer niet dagelijks; geef de huid af en toe rust! lees meer










Heeft u een goede scheertip?
En staat die nog niet op deze pagina?
Mail naar: info@scherendeheren.net. Bedankt!